Monday, 17 June 2013

Experts op gebied van medisch toerisme bij elkaar in Wageningen en Leeds

Vandaag de dag reizen meer en meer mensen naar het buitenland voor medische behandelingen. Maar er is verbazingwekkend weinig bekend over deze vorm van toerisme. Dus reizen onderzoekers vanuit alle delen van de wereld nu naar Wageningen voor een conferentie over medisch toerisme met als doel om een onderzoekagenda op te zetten. Tijdens de conferentie zullen relevante internationale onderzoeksresultaten worden besproken zoals: wat zijn de drijfveren van de mensen die als toerist naar een ander land gaan om zich te laten behandelen, hoe gaan ze daar naar toe, waarheen gaan ze en voor wat voor behandelingen? En aan de andere kant: wat zit er achter deze “nieuwe industrie”, hoe vindt de promotie ervan plaats en wat is de invloed van medische behandelingen in het buitenland in zowel dat buitenland als het eigen land?

De conferentie richt zich verder op de relaties tussen enerzijds het toenemende medisch toerisme en anderzijds de toenemende privatisering en vercommercialisering van de gezondheidszorg zowel in eigen land als in de “ontvangende“ landen, de verantwoordelijkheden van overheden en individuen voor de gezondheidszorg in eigen land, en de grenzen van een “gezondheidsinvestering” van mensen in hun eigen lichaam. Wat houdt het bijvoorbeeld in wanneer mensen niet kiezen voor de gezondheidszorg in eigen land maar kiezen voor een behandeling in het buitenland? Brengt dit extra kosten of ongelijkheid tussen patiĆ«ntengroepen met zich mee voor behandelingen die wel in eigen land plaatsvinden, of kan het juist bijdragen aan een (duurzame) ontwikkeling van de gezondheidszorg in de diverse landen die hierbij zijn betrokken?

De conferentie ‘Transnational Health Care: A Cross-Border Symposium’ is georganiseerd door de leerstoelgroep Culturele Geografie van Wageningen Universiteit, de Academie voor Toerisme van de NHTV in Breda, de universiteit van Leeds en de Economic and Social Research Council van het Verenigd Koninkrijk. De conferentie vindt plaats in twee delen: op 20 en 21 juni in Wageningen en van 24-26 juni in Leeds.


For further information, in the UK, please contact Ruth Holliday (R.Holliday@leeds.ac.uk) and, in the Netherlands, contact Meghann Ormond (meghann.ormond@wur.nl) or Tomas Mainil (mainil.t@nhtv.nl). Website: http://transnationalhealthcare.leeds.ac.uk/